Reisverslag Jan Sluyters en Etrusken
Zondag 22 januari, 2012
Verslag
Uitziend naar een mogelijkheid deze winter de tentoonstelling van Jan Sluyters te zien, komt er als geroepen een uitnodiging van “Galerie Reizen” voor een busreis naar Laren en Amsterdam.
Een uitnodiging die wij niet lang onbeantwoord lieten liggen.
Dus zondagmorgen 22 januari, door een vriendelijke buurman naar Zelhem gebracht, verwelkomde Helga ons en konden wij in de klaarstaande bus een plaats zoeken. Prompt om negen uur vertrek, een rit via Doetinchem en Arnhem waar enige medepassagiers werden opgepikt richting Laren.
Onderweg werd ons uitgebreide informatie verstrekt over leven en werk van Jan Sluyters. Koffie, helaas in kartonnen bekertje, Helga had de mooie bekers vergeten (hoe herkenbaar), en zelfgemaakt overheerlijk gebak, met dank aan Carla.
Bij het Singermuseum aangekomen bleken wij niet de enige bezoekers te zijn, maar al deze mensen verspreidden zich over de diverse zalen, waardoor er toch voldoende kijkruimte overbleef.
Zo kregen wij zicht op de prachtige kleuren, het rood, het blauw (paarsachtig), soms in hevige contrasten, dan weer overvloeiend in elkaar.
Veel informatie bij de schilderijen van Jan Sluyters, waardoor goed te zien was in welke periode van zijn leven hij het werkt maakte en hoe hij de verschillende invloeden van andere stijlen in de werken van onder andere Braque, Mondriaan en van Gogh toepaste in zijn werk.
Zijn portretten, ook prachtig, en zoveel! Dat laatste is waarschijnlijk onder andere te danken aan zijn gedisciplineerde dagindeling.
Korte pauze om ons op de volgende etappe voor te bereiden op weg naar Amsterdam. Meegebrachte lunch onderweg en opnieuw een helder overzicht van wat wij in het Allard Pierson museum te zien zouden krijgen.
“De Etruskische man”
Wat konden we verwachten? Veel machtsvertoon en strijdlust? Ja, maar verzoend door een indrukwekkende schoonheid. Prachtig gevormde vazen, urnen in klei of brons, kleurige versieringen in borduursels en met kralen. Sieraden en kleine bronzen voorwerpen, minutieus gemaakt. Veelal gevonden in graven van belangrijke personen. Onvoorspelbaar dat er van de Etrusken, een volk dat eeuwen voor Christus en de komst van de Romeinen in Midden-Italië leefde, nog zoveel overblijfselen gevonden en bewaard zijn.
Vermoeidheid slaat toe, een frisse drank doet wonderen!
Het Allard Pierson museum, oud-Amsterdams prachtig gebouw, lieten wij in storm en regen achter om ons met de klaarstaande bus door hectisch Amsterdams verkeer, via Arnhem en Doetinchem, weer naar Zelhem te laten vervoeren. De liefhebbers van een afsluitend etentje gingen in Doetinchem van boord en hebben ongetwijfeld nagenoten.
Strikt op tijd verliep het dagprogramma, hulde aan de buschauffeur, aan de organisatoren van de excursie en aan degenen die hun plaats op bankje of stoel in het museum aan ons afstonden.
Dank en groeten, tot een volgende keer,
Truus van der Heyden
Mechtild Brenninkmeijer