Verslag van onze 8-daagse rondreis door Griekenland van 29 mei t/m 5 juni 2012

Dinsdag 29/05 vertrekt het grootste deel van het gezelschap vanuit Zelhem per bus richting Amsterdam. Na bij Arnhem nog enige reisgenoten te hebben opgepikt, voegen op Schiphol de laatste vier zich bij ons. Een groep van dertig personen, velen kennen elkaar al van vorige reizen, maar we registreren ook een aantal nieuwe gezichten. De reis naar de bakermat van onze cultuur kan gaan beginnen, begeleid door drs. Hein van Dolen een “Griekenlandkenner” bij uitstek. Zijn enorme kennis en zijn duidelijke stem vergezeld van een vleugje humor zal ons de gehele reis goed bij de les houden. Al snel is duidelijk dat de gymnasiasten onder ons in het voordeel zijn. Op woensdag met een stralende zon, dit prachtige weer zal ons overigens de gehele week vergezellen, bezoeken wij de befaamde Akropolis met zijn prachtige museum. s’Avonds lekker buiten dineren, waarbij we constateren dat de Griekse menukaart niet bepaald uitgebreid is. De Griekse salade vindt gretig aftrek. Donderdag begint de busreis door de Peloponnesos en via een bezoek aan het kanaal van Korinthe belanden we bij Mycene met de beroemde leeuwenpoort. De vele met name gouden vondsten die de fam. Schliemann heeft opgegraven zullen wij op de laatste dag in het Nationaal Archeologisch Museum in Athene nog bewonderen. In de middag komen we bij het indrukwekkende theater van Epidauros, waarbij een solo zangpartij van Marina Radius niet onvermeld mag blijven. Het werd nog gekker toen we met z’n allen gingen zingen, het klonk prachtig en ‘t was gezellig. We overnachten in het mooie plaatsje Nafplio. Vrijdag wordt een flinke reisdag. De rit gaat door de bergen naar de Lousios-kloof, waar we via een zeer smal bergweggetje uiteindelijk bij een bijzonder klooster terecht komen. De dames verhullen hun broeken onder lange rokken om zo naar binnen te mogen treden in het klooster dat in een bergwand lijkt te zijn gebouwd. De zeer oude fresco’s hier zijn indrukwekkend. Steevast probeert Hein tijdens de wat langere ritten met behoorlijk veel succes ons uit ons middagdutje te houden door zijn boeiende verhalen over het gedrag van de goden of over de vele orakels. Wanneer wij massaal in slaap dreigen te vallen, begint hij over de Spartaanse opvoeding en dan blijf je wel wakker. We zullen uiteindelijk in Olympia overnachten. Zaterdag staat het bezoek aan het archeologisch museum en de opgravingen van Olympia op het programma. Saskia, onze Nederlandse gids, is getrouwd met een Griek en woonachtig in Griekenland. Naast haar aantrekkelijke enthousiasme waarmee zij ons rondleidt, komt er ook een moment om bij de hedendaagse politieke problemen stil te staan. s’Middags vervolgen wij de rit naar Delfi. Met de pond steken we over naar het vaste land en onderweg stoppen we nog een uurtje om even een frisse duik in zee te nemen. Zondag brengen we een bezoek aan de opgravingen en het archeologische museum van Delfi . Via het prachtige Byzantijnse klooster van Osios Loukas rijden we weer terug naar Athene. s’Avonds zullen we met een groot deel van de groep gaan eten in een gelegenheid waar we tevens worden entertaint met oude Griekse dansen. De sirtaki ontbreekt uiteraard niet en toen een heuse buikdanseres het podium betrad die tevens enkele mannen onder ons het podium optrok, laat het zich raden welk een hilarisch tafereel dat opleverde. Maandag varen we vanuit de haven van Athene naar het eiland Aigina, onderweg zien we hoe de pistachenoten aan de bomen groeien. We brengen een bezoek aan de tempel van Athena Afaia. Het afsluitend diner vindt plaats met de nodige speeches. De laatste morgen bezoeken we nog het Nationaal Archeologisch museum . Een onwaarschijnlijke hoeveelheid beelden, sieraden, vazen enz. is daar te bewonderen. Gave stukken worden tegenwoordig nog met name uit scheepswrakken teruggevonden. Zo eindigt de reis en we stellen vast dat wat ons is voorgehouden, meer dan waar is gemaakt. De mensen die voor het eerst met de galerie reis zijn meegegaan zullen zeker zeggen dat dit naar meer smaakt. Met recht hulde aan de organisatie. Groet Hans Pieterse.