München, september 2013

Inclusief de reisleiding verzamelden zich op woensdag 10 september 2013 in München 32 Zelhemse Galeristen voor wat een, in alle opzichten, uitstekende verkenning van en fijn verblijf in de Beierse hoofdstad werd.

Was war Drum und Dran?

Drum

Zoals de Anreise voor de deelnemers ‘op maat’ was – twee groepen arriveerden per trein, één had daags tevoren gereisd, de ander had de nachttrein van 9 op 10 september genomen, anderen kwamen op eigen gelegenheid – waren ook het vertrek na afloop van het programma op zaterdag 14 september en de verpozingen tussen de groepsactiviteiten op maat: Voor elk wat wils, in de grote groep, in kleinere groepjes, of ‘even individueel’; alles paste zonder enige moeite.

Prima verblijf in Hotel Präsident aan de Schwanthalerstrasse, op een hanestap van enerzijds het station en anderzijds het stadscentrum en de musea. Gezamenlijk genoten we twee maal van een Beiers diner; de verwondering over wat op en naast de borden verscheen – je eet op vrijdag de 13e bij de Haxnbauer im Scholastikahaus of niet! – de smaak waarmee is gegeten en gedronken en de gezelligheid hielden gelijke tred!

Dran

Hoe belangrijk en fijn de menselijke omkadering ook is, de reis naar München werd georganiseerd om het vele dat er in de Münchener musea en in de stad te zien is. Vanzelfsprekend kon slechts een deel daarvan worden aangedaan en waren de bezoeken zo kort dat niet bij alles uitgebreid stil kon worden gestaan. Maar dat neemt niet weg, dat hetgeen we hebben gezien, zeer de moeite waard was en vrijwel alle deelnemers tot het voornemen bracht om ‘later’ terug te komen.

Het programma was breed.

We bezochten het voormalige Koninklijke paleis, de Residenz, en het daarbij behorende François Cuvilliés-theater (gebouwd 1751-1755); de prachtige rococo werd verschillend gewaardeerd.

De Alte Pinakothek bevat een unieke collectie Europese schilderkunst van de dertiende tot de achttiende eeuw; waaronder werk van Albrecht Dürer, Peter Paul Rubens (o.m. De roof van de dochters van Leucippus, 1618, topstuk van het museum) en van Leonardo da Vinci; hoogtepunten van de kunst. Niet minder hoogtepunten overigens in de andere musea. De collectie van het Lenbachhaus bevat werk van de achttiende en de negentiende eeuw, waaronder dat van Der Blaue Reiter. Wat bleek ook het vroege werk van Kandinsky indrukwekkend!

In de Neue Pinakotek schilder- en beeldhouwwerk uit de negentiende eeuw. Tot de hoogtepunten hier behoren schilderijen van de Duitse Romantiek en het Impressionisme van onder anderen Caspar David Friedrich, Edouard Manet, Paul Cezanne en Vincent van Gogh.

In Museum Brandhorst raakten de meningen – zoals te verwachten was – verdeeld over de moderne en de hedendaagse kunst van Warhol, Kelley, Twombly en Hirst.

In de stad zagen we – te voet, vanuit de bus, met de fiets, per tram, vaak vanonder de paraplu – verder onder meer de Asamkerk – rococo, 1733-1746 – de Nymphenburg, de Englischer Garten – met Biergarten! – het Olympisch dorp en de BMW-world; paleis van één van de huidige Beierse vorsten, die daarin zijn volk ook de overzeese cultuur-veroveringen Mini en Rolls Royce toont.

Drum II

Aan het einde van de reis werden Helga de Boer en Carla en Bert Elschot uitgebreid gecomplimenteerd met en bedankt voor de vlekkeloze organisatie; een en ander wordt hier onderstreept.

Tenslotte moet de inhoudelijke begeleiding van de reis door Iris Maalderink worden vermeld: Iris heeft ons perfect door het zo brede programma geleid, het was – de inspanningen bij het voorbereiden moeten meer dan aanzienlijk zijn geweest – uitstekend. Veel dank Iris!

Het waren fijne zorgeloze dagen in München; een fantastische (verdere) kennismaking met een breed scala van kunst en cultuur in een heel gezellige sfeer.

Broer Adema